Přeskočit na hlavní obsah

Konečně důvod, proč zrušit matematiku!

Konečně mi došlo, proč nemá matematika v našem svobodném, liberálním světě mezi normálními smrtelníky žádný význam. Mnoho dětí se jí trápí, svým způsobem ji lidé vnímají jako jistý druh intelektuálního mučení. Děti se stejně málokdy naučí více, než umí sama kalkulačka a ani to vlastně většinou v životě nepoužijí.
Někomu se může zdát podivné, že zmizení matematiky notně pomáhají i tak důležité a veliké instituce, jako je ministerstvo školství. Má to své přirozené důvody. Dnes je přece mnohem důležitější být správným občanem, mát respekt k autoritě, mít dostatečnou volnost ve volbě pohlaví a možnost dokonale dokumentovat svůj život. Tohle je přece mnohem důležitější, než umět počítat.
Obhájci matematiky se dělí na dvě základní skupiny. Jedni si myslí, že je důležité umět počítat, druzí si myslí, že matematikou se učí přemýšlet.
Že si ministerstvo školství nepřeje přemýšlející občany je zřejmé už mnoho let.
Proč by se jinak vyučovalo čím dál více předmětů, jejichž obsah je založen na názorech, rozuměj dogmatech?
Proč školy navštěvují neziskové organizace, aby obrátily vnímání dětí tím správným směrem, a ne přírodovědné instituce s přednáškami z vědy a techniky?
Nikdo to nepotřebuje. Všechno je na čudlík. A jak se mají občané chovat, koho poslouchat a co si mají myslet - na to vše mají instrukce.
Ani vláda a politické instituce nemohou podporovat příliš přemýšlející občany.Takoví rádi šťourají v tom, co vláda udělá. A dejme si ruku na srdce - jak může někdo obyčejný rozumět složitým komplexním problémům národní ekonomiky a mezinárodních vztahů?
Suma sumárum - přemýšlet my obyčejní opravdu nemusíme. Stačí vstát včas do práce, správně vyplnit jednoduché daňové přiznání a na několik hodin v týdnu si sednout k další dávce instrukcí a vlastně i emocí. Takže je o nás z hlediska správného názoru postaráno a nezbývá než prožít hezký pohodlný život, plný zábavy a srandovních videí.
A na co umět počítat? Už to vlastně nemusí umět ani pokladní. Displej jim napíše, kolik mají vzít a kolik vrátit. Takže už i obyčejný kalkul zmírá, jelikož unavuje vnímání, které je zvyklé na obrázky a barvy. A daním stejně nikdo nerozumí a kdo by se s tím počítal, že?
Protože kdyby se s tím někdo počítal, mohl by na něco přijít.


V takové pauze mezi videi a lajky vás třeba může napadnout spočítat si, jak je to s tím přelidněním. Už mnoho let se o něm mluví, někteří (a dost těžko si představit, že neumí počítat) dokonce pracují aktivně na jeho "zastavení".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Země Česká, domov můj...

  Naše země je nádherná a rodí se v ní pracovití, schopní a laskaví lidé. Kdykoli nastaly těžké časy, a mám na mysli i mé dětství a jinošství za komunistů, vždycky jsem měl pocit, že žiju na tom správném místě na planetě. Třeba proto, že bylo možné potkat člověka, mluvit s člověkem, smát se ním a dokonce s ním žít. Nikdy jsem nezažíval opravdový strach o sebe a ani jsem se nebál, když mí blízcí byli s jinými lidmi.